Under pressure

På seksti- og søttitallet revolusjonerte trykkokeren matlagingen ved å korte ned koketiden drastisk. Problemet var jo at kjelene eksploderte hele tiden.

I det siste har denne kjøkkendingsen fått en revival, heldigvis i ny og forbedret utgave uten eksplosjonsfare.

20130214-204707.jpg

Jeg liker å lage mat, men jeg vil ikke alltid tilbringe seks timer på kjøkkenet på en søndag av den grunn. Derfor er trykkokeren genial. At den også matcher duken, er helt tilfeldig.

Jeg har for eksempel dampet en hel kylling på 18 minutter, lagd lapskaus på 20 minutter, pulled pork på en time og kyllingruletter på sju minutter. Plutselig kan lammeskank være en onsdagsrett for en sulten familie som kommer hjem fra jobb og skole og vil ha mat raskt!

Det er mange fine blogger og facebookgrupper dedikert til trykkoking, og jeg har samlet endel oppskrifter på Pinterest.

Trykkoking er litt nerdete, og det finnes endel sektliknende trykkokerentusiaster der ute. Du har blant annet utstyrsfrikene som har fått Modernist Cuisine til jul, også har du de som har holdt på med trykkoking siden søttitallet. Med min Tefal Nutricook fulgte det med et oppskriftshefte, hvor noen av rettene så ut til å være helsekostoverlevninger fra søttitallet. Hva sier du til grønne linser i soyamelk, for eksempel? Eller kostholdsrådene om at du spise brød til alle måltider? Jaja, det er mye godt der også, som sjokoladefondant. Det må prøves snart, kjenner jeg.

Min trykkoker har ulike innstillinger for grønnsaker, kjøtt, fisk og korn, uten at jeg har helt skjønt hvilken forskjell de ulike innstillingene gjør. Dessverre har ikke min (kanskje noe overfladiske) gjennomlesningen av bruksanvisningen avdekket dette heller, men foreløpig har det funka å kjøre alt på kjøttinnstillingen.

 

Elin

Maksimalist. Urban. Reiseentusiast. Retroromantiker. Kitsch.