Én kylling, minst tre måltider

20130325-101422.jpg

Jeg er i ferd med å bli en skikkelig fundamentalistisk trykkokerfantast. Det er det jo gode og dårlige sider ved; jeg må passe meg for å ikke bli intenst misjonerende (skrekk og gru!), men det er fantastisk å lage mat så lett!

På lørdag hadde vi vært i byen, og det fristet lite å stå på kjøkkenet hele kvelden, spise sent og få lavt blodsukker og bli sur og ufordragelig. Så jeg kjøpte med en liten kylling fra Stangeriet på Mathallen, gned den inn med tacokrydder (Jeg skulle ønske jeg kunne si at det var hjemmelaget, men det var det ikke. Det var svenskt. Denne gangen.), under og utenpå skinnet, stappet en halv appelsin i båter inn i hulrommet, ploppet kyllingen i dampekurven til trykkokeren, helte på 5 dl grønnsaksbuljong og trykkokte det hele i 18 minutter. I buljongen hadde jeg også et par gulrøtter og poteter til det barnet som foretrekker det framfor friske grønnsaker.

I mellomtiden kuttet jeg opp grønnsaker og varmet tortillas.

Resultatet ble mildt, saftig kyllingkjøtt som falt i smak hos hele familien. De av oss som ønsket litt mer smak brukte et par teskjeer med Lagrito’s herlige sauser på sin tortilla.

20130325-101443.jpg

Etter middagen var det noe kjøtt igjen på skroget, men jeg virkelig hater å pille av kyllingkjøtt. Jeg liker ikke å få fett under neglene, og squishe rundt på sener og skinn. Så jeg ploppet skroget tilbake i trykkokeren sammen med buljongen fra i stad, helte på vann og grønnsaksbuljong til det til sammen var to liter, drysset over litt hjemmelaget urtesalt (julegave fra min tidligere parsellpartner, Lydia), en halv løk og tre gulrøtter.

Trykkokte det hele i 30 minutter, og vips! så har jeg to liter kyllingkraft i fryseren. Frosset ned i passende store take away-begre fra vår lokale indiske restaurant.

Etter å ha kokt kyllingen videre var det superlett å plukke av kjøttet, det falt i grunn av av seg selv, med litt hjelp av to gafler. Null kyllingfett under neglene! Kjøttet passer fint i en salat, eller kyllingsuppe.

……
One chicken, three meals

1 small chicken
1/2 orange
Taco spices (home made or store bought)
16 oz vegetable stock

Rub the chicken in spice, put orange slices inside the chicken and put it in the steam basket of the pressure cooker. Pour in the chicken stock, and a few vegetables if you like. I put in a couple of potatoes and carrots. Pressure cook for 18 minutes, and you have soft, mild chicken meat for fajitas, tacos or similar.

Stock and leftover meat
Put the chicken back in the steam basket, with the leftover stock, pour in more vegetable stock until you reach 0.5 gallon and put in half an onion and a couple of carrots. Pressure cook for 30 minutes and pour the stock through a sieve. Freeze the stock in portion size containers for soup.

Pick the rest of the meat from the bones and use for soup or salat.

Elin

Maksimalist. Urban. Reiseentusiast. Retroromantiker. Kitsch.