Intergalaktisk middag

I dag åpnet mathallen etter gasslekkasjen igjen, og med meg hjem ble dagens middagsmat. Annis pølsemakeri sørget for frikadeller, Smak av Valdres ga meg smør, Sultan førte romanescoen (kjent som «romvesenbroccoli» her i huset) og Stangeriet skaffet meg poteter (og ramsløk, men den brukte jeg ikke her). Jeg virkelig elsker å ha Mathallen som nærbutikk. Hyggeligere sted å handle skal du lete lenge etter. Alle er blide og hjelpsomme, og det er deilige smaksprøver overalt!

Romanesco er verdens kuleste grønnsak. En slags krysning mellom broccoli og blomkål, og smaker omtrent likedan. Men den er mye penere og veldig utenomjordisk!

Begynn med å vaske poteter. I alle år har jeg vasket poteter, kokt dem opp i vannet og latt dem koke til de er møre. Men så sier mannen i huset at dette er feil! Poteter skal oppi først når vannet koker. Hm. Jeg er skeptisk, og middag ble til på følgende vis:

Plopp de vaskede potetene oppi vann, salt litt og kok opp. La det koke i fem minutter, og plopp romvesenbrokkolien etter. Kok fem minutter til, dra det hele til side og la det trekke i fem minutter.

Mens du gjør dette lager du saus. Jeg begynner å bli en racer på saus, om jeg skal si det selv. Jeg gjør det på slump, men skal se om jeg greier å skrive ned noe som likner på en oppskrift.

Smelt 1 ss smør og la det bli lett brunt, men ikke brent. Dryss oppi 1 ss hvetemel mens du visper det godt sammen. La det brune seg litt til, før du begynner å spe med melk. Da freser der opp, så visp godt og spe til du har fått en jevn saus. Smak til med 1 ss oksefond, litt soyasaus og salt. Alt det er salt, så ta litt om gangen. Smak til videre med rosmarin (jeg er så heldig å ha hjemmelaget rosmarinsalt, julegave fra en venninne, så eg slår to fluer i en smekk med det), nykvernet pepper og noen skiver brunost. Når det har fått den smaken du er ute etter slenger du frikadellene oppi og lar det småputre i fem minutter.

I fryseren har jeg en pose med frosne tyttebær, og det er superenkelt å helle noen av dem i en gryte, sette på svak varme og smelte dem med litt lønnesirup. Når de er myke skvosjer jeg dem med sleiva og rører det sammen. Yummi!

Og sånn ser norsk/dansk/canadisk/rural/urban/intergalaktisk middag ut:

20130424-190857.jpg

Elin

Maksimalist. Urban. Reiseentusiast. Retroromantiker. Kitsch.