Samlemani

20130524-164414.jpg

Jeg har samlet på mye rart. Servietter, viskelær, frimerker … En periode prøvde jeg å samle på radioskap, men det tok veldig mye plass, så jeg ga opp etter tre stykker. Og kvittet meg med to. Det siste står på loftet og er delvis pusset ned for å lakkes opp igjen, i håp om at vi på mystisk vis skal få plass til det en dag. Nå samler jeg på gamle kokebøker, oppskriftshefter og skikk og bruk-litteratur. Det tar også litt plass, men ikke radioskap-plass. Det er til tider (ufrivillig) morsomt, av og til litt trist og for det meste ganske interessant. Noe av maten virker ikke særlig god, for å være ærlig. Den bærer ofte preg av at de har fått en ny og spennende ingrediens, som de ikke helt vet hvordan de skal bruke. Ananas-sandwicher med majones, for eksempel. Eller kokt ris blandet med potetmos. Jummi.

Men innimellom kommer man over klassikere som tekake, og en håndskrevet leverposteioppskrift som har blitt tweaket til perfeksjon. Skrevet med omtrent uleselig, snirklete håndskrift. Jeg må innrømme at jeg er litt glad den trenden er over, selv om det er dekorativt.

20130524-164524.jpg

En annen ting som slår meg, er at til tross for pen håndskrift så er oppskriftene ganske rotete. Nå om dagen er man vant til at ingrediensene er gruppert inn i hvilken rekkefølge man skal blande dem sammen i, eller om det ene er til kaken og det andre til glasuren. I gamle dager? Ikke så viktig tydeligvis. Hvilket gjorde at jeg lurte veldig på hva slags oppskrift som krevde 1/2 kilo spansk salt, litt vaniljeessens og en liten bit is (i den rekkefølgen). Var det en måte å ta livet av ektemannen på? En mystisk trolldeig? Før det slo meg at det sikkert var en oppskrift på iskrem, og saltet og isen slett ikke skulle oppi, men rundt. Hvorfor det var viktig med spansk salt, er meg fremdeles en gåte.

20130529-090847.jpg

Elin

Maksimalist. Urban. Reiseentusiast. Retroromantiker. Kitsch.