Marokkansk-ish gryte i trykkoker

På tirsdager har Mathallen supertirsdag, og du kan virkelig gjøre noen kupp. Flere av sjappene har gode tilbud denne dagen, og jeg har kommet hjem med fersk villkveite, utbenede kyllinglår, superfersk makrell, deilige elgpølser og mange andre godbiter for veldig lite penger. Tirsdag for et par uker siden hadde Annies pølsemakeri tilbud på lammebog til 89 kroner kiloen, og jeg kjøpte en hel (dette var virkelig et supert tilbud, samme dag leste jeg et reklamebilag fra Rema 1000 hvor deres nye serie Lofotlam hadde lammebog til 179 kroner kiloen).

Lammebogen utbenet de for meg og skar i tre litt mer håndterlige deler. Jeg tenkte at denne gryten skulle bli deilig middag i fryseren i flere uker fremover, men vi likte den så godt at vi spiste den opp i løpet av to dager!

Ingredienser (sånn ca etter hukommelsen):
1 lammebog (min veide rundt halvannen kilo)
1 ss olivenolje
6 gulrøtter (jeg hadde noen i ulike farger fra Matstreif)
6 tomater
5 dl kyllingkraft
1 løk
1 hvitløksfedd
1 kanelstang
5 stjerneanis
6-7 hele kardemommefrø
6-7 nellikspiker
1 laubærblad
1 ss hakket rosmarin
1 ts gurkemeie
1 ts tørket ingefær (kan bruke en fersk knoll også, jeg bare hadde ikke)
1 ts spisskummen
salt og pepper
2,5 dl couscous
1 liten neve rosiner

Brun lammebogen i bunn av trykkokergryta på høy varme, ta dem ut og legg på en tallerken. Brun løk sammen med krydderne (bortsett fra salt og pepper), og tilsett hvitløken til sist. Den skal ikke bli brun, bare slippe litt smak. Hell oppi kraften mens du skraper bunnen av panna med en tresleiv. Legg kjøttet tilbake oppi sammen med de hakkede grønnsakene og krafta og smell igjen lokket på trykkokeren. Jeg kokte det hele i 45 minutter (etter en litt seig opplevelse med lammeskapng på 30 minutter), og mens trykket løste seg ut lagde jeg couscous etter oppskrift på pakken (som regel like deler kokende vann og couscous, la svelle i 5 minutter). Bland i litt olje og rosiner mot slutten. Jeg liker ikke pløsete rosiner. Mandelflak er også godt.

Etter at trykket var helt utløst rørte jeg opp gryta på plata for å få kjøttet til ramle fra hverandre, samt smakte til med salt og pepper. Husets yngste medlem liker betydelig mindre pepper enn meg, og saltet syns jeg er vanskelig å ta i på forhånd når man trykkoker.

Deilig høstgryte!

20131011-105031.jpg

Elin

Maksimalist. Urban. Reiseentusiast. Retroromantiker. Kitsch.