Festen er ikke over, det er kake igjen

20131124-142820.jpg

Jeg er kvalm. Klokken er snart 14, og jeg er fremdeles mett etter i går. Hva var det i går? Jo, i går feiret vi Thanksgiving, eller høsttakkefest. I USA er selve dagen kommende torsdag, men siden vi her i Norge verken feirer bonding mellom amerikanske urinnvånere og pilgrimer, eller har tid til å lage et så digert måltid på en helt vanlig torsdag, så feiret vi i går.

Hvorfor feirer vi, spør du kanskje? Tja, hvorfor ikke? November er en kjip måned. Ingenting skjer, det er kaldt og det er alltid hyggelig å samle venner. I tillegg har både jeg og mannen i huset bodd i USA, og er suckers for amerikanske tradisjoner.

Menyen besto av en diger kalkun, bestilt fra Stangekylling, potetmos med røkt cheddar fra Den blinde ku, giblet-ish gravy, rosenkål med bacon, snittebønner, maisbrød, rørte tranebær og pekanpai til dessert. Som sagt; mett fremdeles.

Jeg hadde store planer om å ta bilde av både pyntet bord, mat underveis og mat ferdig, men glemte hele greia. De eneste bildene jeg har er av halvferdig potetmos med revet cheddar, paideig underveis, pekanpai, de tre bitene med maisbrød som ikke ble spist og et bord med kakerester, julebruskorker og rødvinsflekker på duken. Jeg tror vi kan konkludere med at det var en hyggelig fest med lite tid til dokumentering!

Både kalkunen og potetmosen ble laget etter The Pioneer Womans metode, bare at jeg slumpet mosen med smør og helmelk i stedet for fløte og greier, samt at jeg rev et lag med røkt cheddar i midten av mosen. Jeg lagde den fredag kveld, smokket den i kjøleskapet og varmet den opp dagen etter. Supersmart!

I år fikk jeg med innmaten i kalkunen og hadde store planer om å lage giblet gravy; altså saus på innmaten. Første problemet var å finne ut hva som egentlig var lever, fordi de kunne egentlig også være lunger. Jeg konfererte med sykepleieren i selskapet, men hun var også i tvil. Billedgoogling hjalp ikke, men vi lot oss ikke stoppe, og kokte opp alt sammen. Desverre så det ikke noe mer delikat ut etter kokingen, og jeg feiga ut. Jeg plukket kjøttet av halsen, og kastet de andre, udefinerbare bitene. Sausen ble fremdeles god!

2 ss smør
1 ss mel
stekesjyen fra kalkunen
5 dl kyllingbuljong
matfløte til å spe med
kjøttet fra halsen på kalkunen, kokt i en time og renset
soyasaus
salt og pepper

Smelt smøret i en kjele og la det bli lysebrunt. Ha oppi melet og rør kraftig. Spe med stekesjyen mens du rører som en gal. Fortsett å spe med buljong og matfløte til ønsket mengde og konsistens. Ha oppi halskjøttet, og smak til med soyasaus, pepper og evt. salt.

Rosenkålen ble renset, delt i to og stekt i panne med bacon. Stek baconet litt først, ta så rosenkålen oppi og stek til de er litt gyldne og møre. Rosenkål pleide å være en av de tingene man måtte spise på julaften, som smakte promp, men det var tradisjon. Etter at jeg begynte å steke dem med bacon i stedet liker jeg faktisk rosenkål.

Maisbrødet ble laget etter denne oppskriften. Trikset er å sette støpejernspanna i ovnen mens den varmer seg opp, ta den ut når deigen er ferdig, ha oppi smøret (det freser og spruter) og hell deigen oppi.

20131124-142804.jpg

Rørte tranebær: På matstreif tidligere i høst fikk jeg tak i norske tranebær. Jeg ante ikke at det vokste her en gang. Man finner dem visst i myrområder, og de er ikke lett å se. Det er bare ett bær her og ett bær der, og tar visstnok en evighet å plukke. Til neste år skal jeg se om jeg kan finne mine egne. Avsporing: Engang så jeg et program på Discovery om hvordan man høster tranebær kommersielt. De vokser på dype åkre, og når det er innhøstingstid oversvømmer de åkeren, kjører en dings over som får bærene til å løsne og flyte opp, og deretter vasser de med et digert, tykt bånd eller tau og hengner inn bæra.

5 dl ferske (frosne) + litt tørkede tranebær
Saften fra en appelsin
1 kanelstang
brunt sukker etter smak (begynn f.eks. med tre spiseskjeer)

Kok opp alt sammen til de ferske bærene begynner å poppe, og du syns det smaker søtt nok.

Til slutt var det tid for pekanpai. Da jeg bodde i USA bodde jeg faktisk på Pecan Blvd, men jeg så aldri noen nøttetrær. Oppskriften fant jeg i Southern Living, med sjokolade og salt karamellsaus. My, oh my. Deilige saker. Kvalmende saker. Når man spiser for mye. Som dere ser gikk jeg for en litt rustikk kant på paien. Jeg får aldri til sånn lekker Bestemor Duck-pai. Jeg syns egentlig det er veldig ekkelt å tilberede mat med hendene, og deig er det verste. Så jeg gjør mest mulig i maskin, og minst mulig med hendene. Bollene mine var uspiselige før jeg fikk meg en kjøkkenmaskin. Så rustikk it is.

20131124-142749.jpg

Elin

Maksimalist. Urban. Reiseentusiast. Retroromantiker. Kitsch.